Móda muži Móda ženy

Kolekcia zostavená poľskou Gen Z

RE.DESIGN je kolekcia, ktorá je vo všetkých ohľadoch jedinečná a predstavuje prvú spoluprácu svojho druhu s Generáciou Z v Poľsku. Na jej vytvorenie pozval Reserved dvanásť kreatívnych zástupcov Gen Z. Aktívne sa zúčastňovali na každej fáze tvorby kolekcie a nakoniec sa stali jej ambasádormi.

Ako definovať Generáciu Z? Je to určite prvá generácia, ktorá si nepamätá časy bez internetu. Pre nich je používanie technológií každodennou realitou, na ktorú si nemusia zvykať. To však neznamená, že sa úplne presunuli do virtuálneho sveta. Podľa správy s názvom Gen Z. How to understand today the generation of tomorrow, Ako chápať dnes generáciu zajtrajška, ktorú v roku 2019 zverejnili infuture.institute a Dentsu, túto generáciu predstavuje skupina, pre ktorú sú offline kontakty mimoriadne dôležité a potreba nadviazať vzťahy v skutočnom svete – rozhodujúce. Neustály prístup k obrovskému množstvu informácií, ktoré aj pre štatistických mileniálov môžu byť ohromujúce, sa pre Generáciu Z premieta do závideniahodnej tvorivosti a aktivity.

Členovia Gen Z sa cítia obzvlášť spojení s ich prostredím. Veľmi dobre si uvedomujeme udalosti, ktoré sa dejú vo svete, a vďaka tomu, že sme neustále online a prepojení prostredníctvom sociálnych médií a internetu, používame aktivizmus na riešenie problémov, ktoré vidíme v spoločnosti. Tiež si myslím, že moja generácia je najkreatívnejšia kvôli prostrediu, v ktorom sme vyrastali. Staršie generácie sa na hodinách učili tvorivosti; ak chceli vedieť viac, museli to urobiť na vlastnú päsť. Generácia Z bola prvá, ktorá dostávala neustály prísun inšpirácie vďaka ľahkému prístupu k týmto informáciám – tvrdí Zuza Kacperczyk, študentka grafického dizajnu v Londýne a jedna zo spolutvorcov kolekcie

– Sme vylepšený hybrid staršej generácie. Zoberme si napríklad našich rodičov: dnešná technológia nie je pre ich život tak dôležitá ako pre nás – Gen Z, ktorá práve vstupuje na nový trh, kde je toto povedomie o technológiách žiaduce, ba až nevyhnutné. Gen Z navyše potrebuje mimoriadne množstvo skúseností a motorické či emočné podnety, a preto sme zvedaví na život, skúšame nové veci, a nové výzvy. Nevylučujem ďalšie generácie z tohto typu správania, ale som si istý, že to je vlastnosť, ktorá definuje tú našu – hovorí absolvent filmovej školy Miłosz Kulesza o svojej generácii.

 – Ľudia z mojej generácie sa vyznačujú svojou individualitou. Predstavujú jedinečný pohľad na svet, štýl a prístup k životu. Moja generácia je akousi vzburou proti svetu, ktorý nás obklopuje. Chceme zmeny k lepšiemu a sme pripravení čeliť všetkým šanciam na dosiahnutie našich cieľov – dodáva fotograf Paweł Miśko. 

RE.DESIGN je kolekcia ich fascinácií a chutí, akési zrkadlo, v ktorom sa môžu pozerať na seba a vidieť skutočnú podstatu svojej generácie. A čo to vlastne je? Nekompromisné, otvorené a odvážne. Nie je dôvod obmedziť sa na jediný štýl alebo estetiku, RE.DESIGN 2021 spája všetky možné trendy: od remeselnej výroby cez vintage, streetwear až po cottagecore. Kľúčová téma?Autentickosť. Samotná kolekcia je iba začiatkom akcie plánovanej vo väčšom rozsahu. Bude sa združovať pod špeciálne vytvoreným hashtagom #PolishGenZ spájajúcim komunitu zaujímavých predstaviteľov Generácie Z – a značka nevylučuje spoluprácu s nimi pri budúcich špeciálnych akciách Reserved.

Ženská línia čerpá z minulých desaťročí a pripomína také vintage vzory, ako sú jemné kocky alebo zebry op-art, s trochou farebných háčkovaných väzieb inšpirovaných pletením a originálnou grafikou (motív usmievavej a smutnej tváre navrhla ZuzaOK).Paleta farieb je veselá, vedľa seba sú odtiene ružovej a fialovej s rôznymi tónmi žltej a zelenej, s akcentmi výraznej červenej, nasýtenej modrej, prerušované krémovou béžovou a univerzálnou čiernou. Siluety zostávajú blízko tela, so zvýrazneným alebo mierne vyšším pásom. Dominujú rozšírené strihy – trapézové sukne, zvonové nohavice alebo dlhšie A-čkové šaty. Nechýbajú ani športové prvky, ako napríklad ružová tepláková súprava s panelmi alebo pletená súprava s krátkymi legínami.

Mužské siluety sa zameriavajú na uvoľnený prístup k streetwearu. K dispozícii sú patchworkové riešenia (riflové nohavice a bunda), vintage inšpirácie (pletená vesta so zvlneným vzorom, sveter so širokými pruhmi), ako aj klasiky (károvaný trenčkot).Farby kolekcie sú mierne tlmené; hnedé, šedé a čierne sú doplnené dymovo ružovou, denimovou modrou a grafickými akcentmi v podobe bodkovaného vzoru na veste. K trendu umeleckého maliarstva patrí aj sveter s potlačou slnečnice. 

Sezóna roka je relatívny pojem – priznali návrhári kolekcie pri hodnotení ich spolupráce s Generáciou Z. Ich šatník sa nedelí na letný a zimný: nosia všetko, na čo majú chuť, aj keď by počasie naznačovalo opak. Preto kolekcia obsahuje mnoho vrchných odevov určených na celoročné použitie. Gen Z nemajú radi sezónnosť a radšej sa obzerajú do budúcnosti.

Za fotografie ku kolekcii je zodpovedný Bartek Wieczorek. Analógové fotografie predstavujú modely v ich každodennom, prirodzenom prostredí, doma, v práci alebo pri relaxe. Nachádzajú sa tu novo objavené prvky socialistického realizmu, napríklad Palác kultúry a vedy vo Varšave, ktoré nová generácia bez bremena minulosti vníma ako svojím spôsobom inšpiratívne, dokumentujúce históriu svojej krajiny a ukazujúce tak svoju hodnotu. Podobná vec sa dá povedať o zosilnených farbách typických pre fotografický štítok, kladúce mimoriadny dôraz na kontrastné, ale paradoxne dobre zladené vzory.

Značka pozvala zástupcov spoločnosti Gen Z, aby sa zúčastnili fotenia pre e-shop – za styling boli zodpovední Kacper Kujawa a Oliwia Drożdż a za fotenie Paweł Miśko. 

Premiéru kolekcie budú sprevádzať dve nástenné maľby, ktoré navrhla Nina Kulik, krakovská ilustrátorka a grafická dizajnérka.Vytvorila ilustrované portréty všetkých dvanástich ambasádorov RE.DESIGN, ktoré sa objavia na stenách budov na uliciach Jaworzyńska 7/9 a Chmielna 98 vo Varšave.

Spolutvorcovia kolekcie:

Nina Przegalińska @ninaprzegalinska – trávi dni štúdiom, prevádzkovaním online mini vintage obchodu a aktívnou činnosťou na sociálnych sieťach.

Zuza Okienczyc @zuzaok – DJka a tatérka, organizuje svoj vlastný program na newonce.radio. Medzi jej záľuby patrí maľovanie, psy, varenie a skúšanie nových vecí.

Zuza Kacperczyk @zuzakacperczyk – študentka grafického dizajnu v Londýne. Tiež sa veľmi zaujíma o fotografovanie a módu, ktorú kombinuje vo svojej umeleckej tvorbe.

Gabriela Bednarz @ gabrielabednarz – svoju vášeň pre módnu ilustráciu a animáciu zdokonaľuje počas štúdia na London College of Fashion. Baví ju šport, háčkovanie a kreslenie. 

Oliwia Drożdż @olivia_drozdz – študentka Creative Direction for Fashion na London College of Fashion.

Kuba Domański @kuuuubs – prevádzkuje web zameraný na street módu, – s osobitným dôrazom na obuv, ktorá je zároveň jeho najväčšou vášňou

Leo Mazurkiewicz @interleoo – tvorca komunity a kreatívnej agentúry Hypetalk. Vedie módnu značku s názvom Chaos Gone Global a tiež podcast Hypetalk Shuffle o modernom rape. Je organizátorom najväčšieho streetwear trade fair v Poľsku – Hypemarket. Pred pandémiou organizoval aj koncerty, je pôvodcom a jedným zo zakladateľov festivalu Clout

Paweł Miśko @pawelmisko – fotograf. Každý deň jazdí na bicykli, fotí a hrá na gitare

Kajtek Kaczmarski @kajtek – študent, mimo školy člen tímu, ktorý prevádzkuje kreatívny priestor Pokój Dzienny. V Pokój Dzienny je zodpovedný za grafickú úpravu udalostí. Má veľa rôznych záľub, z ktorých najdôležitejšou je móda – považovaná za vyjadrenie pocitov a emócií prostredníctvom oblečenia; má tiež záujmy týkajúce sa automobilového priemyslu, najmä pokiaľ ide o Japonsko na prelome 20. a 21. storočia.

Janek Marek @yanekmarek – nadšenec života a budúci tatér. Trávi dni modelovaním, kreslením a návrhom tetovaní. Učí sa tetovať, jazdí na skateboarde a na bicykli, rád varí a vychováva dve mačiatka.

Miłosz Kulesza @miloszkulesza – žije v Londýne, kde absolvoval filmovú školu. Robí a skúša všetko, oceňuje život v behu a neustály pohyb. Denne cvičí kalisteniku, behá a kvôli svojmu bicyklu rezignoval na všetky dopravné prostriedky. Zaujíma sa o módu a súčasnú technológiu.

Kacper Kujawa @kujawakacper je študentom PR a komunikácie na London College of Fashion.

Kolekcia RE.DESIGN, ktorú pripravila poľská Generácia Z, je dostupná len online od 22. apríla 2021